Alimente care provoacă acnee și cum să le eviți în perioada sărbătorilor
Pentru mulți oameni, sezonul sărbătorilor înseamnă întâlniri cu prietenii și familia și, desigur, mâncare bună. Fie acasă, fie la serviciu, te poți aștepta să ai câte o mică gustare de vacanță oriunde vezi cu ochii. Dar știai că unele alegeri alimentare pot face ravagii pentru pielea ta, mai ales în sezonul sărbătorilor? Atunci când stilul tău alimentar este dat peste cap de mâncăruri delicioase și cozonaci calzi, pielea ta reacționează. Iată o listă de alimente care provoacă acnee și pe care ar trebui să le eviți, împreună cu cele mai bune alimente de sărbători pentru sănătatea pielii.
Un fel de listă a lui Moș Crăciun pentru alimente care provoacă acnee
Ne-am gândit să facem o listă la fel ca a lui Moș Crăciun: care să conțină copiii cuminți și pe cei obraznici.
Doar că noi facem lista cu alimentele de sărbători „obraznice”, care îți pot provoca probleme de greutate sau probleme cu acneea.
Pe cealaltă listă am pus alimentele „cuminți”, care te ajută atât să te menții în formă, cât și să-ți menții pielea sănătoasă și departe de a fi atacată de acnee.
1. Chips-urile și alte snack-uri
Chipsurile de cartofi sărate combinate cu tot felul de sosuri sunt alimentul de bază cu care începe fiecare întâlnire de Crăciun sau de sărbători.
Dar când vine vorba de sănătatea pielii tale, deliciul savuros de sărbători nu îți va face niciun favor.
Majoritatea chipsurilor și sosurilor sunt în general considerate proinflamatorii, ceea ce poate avea un impact negativ asupra aspectului pielii.
Încearcă în schimb: chipsuri tortilla de porumb din cereale integrale cu guacamole.
Numeroase studii au găsit o asociere benefică între consumul de avocado și sănătatea pielii. În plus, atât porumbul, cât și avocado conțin luteină și zeaxantină.
Cercetările au descoperit că acești carotenoizi pot ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de radiațiile UV.
2. Alimente care provoacă acnee: Dulciurile de Crăciun
Biscuiții, cozonacul, plăcintele și prăjiturile sunt un răsfăț care nu lipsește de sărbători la fiecare petrecere sau cină în familie.
Deși pot fi foarte gustoase, combinația de grăsimi „rele”, făină albă procesată și zahăr alb adăugat este un triplu declanșator al inflamației – care este opusul a ceea ce îți vei dori pentru o piele curată.
Încearcă în schimb: o plăcintă cu dovleac. Plăcinta delicioasă cu dovleac are câteva beneficii pentru sănătate.
Dovleacul este bogat în beta-caroten, care acționează ca un antioxidant util pentru pielea cu aspect tânăr.
Cercetările indică rolul beta-carotenului în fotoprotecția pielii.
În plus, ouăle folosite în umplutura plăcintei cu dovleac conțin nutrienți pentru sănătatea pielii, inclusiv biotina, care poate fi corelată cu sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
Bonus: încearcă și plăcinta cu mere. Acest fruct, întâlnit în mod obișnuit în deserturile de sărbători, este bogat în vitamina C, care îmbunătățește producția de colagen. Poți face liniștită o plăcintă de mere sau mere coapte și să te bucuri de proprietățile lor benefice asupra pielii.
3. Punch-urile de sărbători sau vinul fiert îndulcit
Stai departe de castronul de punch de sărbători. E ca și cum ai bea zahăr. Acesta provoacă o eliberare de insulină în organism, declanșând o inflamație care ar putea fi legată de acnee.
Același lucru funcționează și în cazul vinului fiert îndulcit. Adaosul de zahăr în băutura devenită aproape tradițională declanșează un răspuns inflamator dăunător pielii tale.
Încearcă în schimb: o ceașcă de suc de grapefruit proaspăt stors. Dacă vrei să bei ceva dulce, e mai bine să adaugi și o mulțime de nutrienți împreună cu băutura ta.
Sucul de grepefruit este bogat în licopen antioxidant, care poate oferi calități de protecție a pielii și poate ajuta la menținerea pielii sănătoase.
Adaugă o crenguță de rozmarin ca un baton „de amestecare” și îți înmulțești automat acest beneficiu.
4. Carne procesată sau biluțe de brânză procesate sunt alimente care provoacă acnee
Oh, cât de mult ne plac tuturor cheeseballs sau gustările din carne. Parcă le mâncăm din joacă. Însă acestea nu sunt benefice pentru corpul sau pielea ta.
În primul rând, cei care sunt sensibili la lactate și suferă de o reacție inflamatorie pot rămâne cu acnee sau alți markeri ai inflamației pielii. Apoi există conținutul ridicat de sodiu care ar putea să-ți deshidrateze corpul.
Carnea procesată este și ea un vehicul pentru săruri de care nu ai nevoie, eliminându-ți resursele de apă din corp.
Încearcă în schimb: brânza de capră cu felii de mere și nucă. Brânza de capră este de fapt compusă doar din proteina beta-cazeină A2, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace un răspuns inflamator la acele persoane care pot fi sensibile la produsele lactate – adică la proteina A1.
În plus, merele sunt o gustare care alimentează fibre, iar nucile sunt sănătoase pentru inimă, ceea ce înseamnă că această combinație te va face să te simți sătul și mulțumit fără erupțiile pe care le puteți vedea în urma unei gustări pe bază de proteine A1.
5. Clasicul piure de cartofi
Piureul de cartofi este hrana de confort prin excelență – cremoasă, untosă și atât de delicioasă. Dar, de obicei, este încărcat cu mult lapte și unt.
Deși cartofii consumați simpli nu sunt răi pentru tine, felul în care oamenii pregătesc cartofii le distruge reputația, inclusiv felul în care gătesc piureul de cartofi.
De fapt, o porție de piure de cartofi simplă ar trebui să aibă aproximativ 90 de calorii. Dacă adaugi unt, lapte, smântână sau brânzică (da, le-am auzit și încercat pe toate), atunci simplul tău piure este mult mai bogat în grăsimi și calorii.
Pe deasupra, toate ingredientele menționate mai sus pot declanșa reacții inflamatorii pielii.
Încearcă în schimb: Dacă vrei să faci această mâncare clasică de confort să fie mai light, există o mulțime de alternative care sunt mai sănătoase, iar piureul cremos de conopidă este o alternativă excelentă!
Pentru a face piure de conopidă, pur și simplu gătești conopida timp de 12 până la 15 minute sau până când este foarte fragedă. Apoi strecori toată apa (cu cât conopida este mai uscată, cu atât mai bine) și adaugi doar o notă de unt. Pasezi până arată ca piureul de cartofi și gata – este atât de ușor!
Bonus: Ce să mănânci ca să eviți acneea de sărbători
Merișoare. Folosind merișoare proaspete, întregi în gătitul de vacanță, pielea ta va beneficia de nivelul lor ridicat de antioxidanți și de proprietățile lor anti-îmbătrânire, contribuind la ameliorarea problemelor pielii iarna și mai ales în perioada sărbătorilor.
Salvie. Această plantă savuroasă nu este doar un condiment excelent pentru carne și umplutură, ci este și benefic, deoarece îmbunătățește circulația și sănătatea generală a pielii.
Rozmarin. O altă plantă savuroasă, care este excelentă folosită drept condiment, conține, de asemenea, câțiva antioxidanți care combat daunele radicalilor liberi asupra pielii.
Pește. acizii grași omega 3 din pește ajută la reducerea înroșirii pielii și la păstrarea colagenului pielii.
Cartofi dulci. Această legumă cu amidon este o garnitură excelentă la petrecerea de sărbători. Cartofii dulci sunt plini de antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorarii celulelor pielii.
Curcan. Carnea de curcan conține carnozină, o proteină care ajută la încetinirea procesului de deteriorare a colagenului.