Celulita: ce este, ce o cauzează și cum o poți trata
Dacă ar fi să numim un singur lucru pe care îl au în comun femeile de toate vârstele, indiferent de aspectul fizic, stilul de viață sau gentică, acesta ar fi cu sigurantă celulita sau lupta împotriva ei.
Celulita poate fi inamicul fiecărei femei, însă din fericire, lupta cu ea nu este zadarnică. Există o mulțime de metode de îmbunătățire a aspectului celulitei, începând de la creme, diverse aparate, tehnici de masaj și până la proceduri chirurgicale.
Celulita sau cum îmbunătățim aspectul pielii
Masajul poate ajuta la reducerea celulitei. Este o procedură frecvent aleasă de femeile care se confruntă cu celulita, întrucât este noninvaziv, produce efectele dorite și pe deasupra, este un prilej de relaxare.
Masajul poate îmbunătăți aspectul pielii afectate de celulită prin:
- drenarea excesului de lichid corporal
- redistribuirea celulelor adipoase
- îmbunătățirea circulației
Cu toate acestea, este necesar să știm încă de la început că masajul nu va vindeca în mod miraculos celulita.
În timp ce masajul poate îmbunătăți aspectul, rezultatele nu sunt pentru veșnicie. În multe cazuri, este necesar să repeți sesiunile de masaj pentru a-ți păstra pielea sănătoasă.
Dar cât de rău poate fi să mergeți la masaj mai des, doamnelor?
Oricum ar fi, chiar înainte să mergi la o sesiune de masaj anticelulitic sau înainte să încerci să tratezi în orice fel celulita. Este bine să știi ce anume este celulita, ce o cauzează și ce funcționează cu adevărat pentru tratarea celulitei.
Ce este celulita?
Celulita este un termen folosit pentru a descrie o zonă a corpului în care pielea are un aspect de „coajă de portocală”, așa cum zic cei mai mulți. Practic, acolo unde pielea ta pare să țină captive niște bucățele de grăsime răzlețe.
Potrivit cercetărilor, 80-90% din femeile adulte au o anumită formă de celulită, care se observă, în general, pe șolduri, fese și coapse. Poate apărea și pe abdomenul inferior și pe partea superioară a brațelor.
Celulita, numită și lipodistrofie ginoidă, poate fi mai pronunțată la persoanele supraponderale sau obeze, dar apare și la persoanele foarte slabe.
Care sunt cauzele celulitei?
Pielea, grăsimea, mușchii și alte țesuturi se găsesc în straturi în organismul nostru. De aceea, se consideră că celulita apare atunci când benzile fibroase ale țesutului conjunctiv care ancorează pielea de mușchi se descompun, permițând celulelor adipoase să „iasă la suprafață” în piele.
Acest lucru creează textura neuniformă, denivelată, care conferă celulitei aspectul său de brânzică de vaci, coajă de portocală sau aluat de pizza – denumirile sunt multe.
Toată lumea are celule grase. Deși suntem cu toții susceptibili la celulită, unii oameni sunt mai predispuși la aceasta decât alții. Unii factori care cresc probabilitatea apariției celulite la o persoană includ:
Genul
Bărbații au țesut conjunctiv care se află într-un model încrucișat. Acele benzi care se intersectează sunt capabile să mențină celulele adipoase la locul lor, astfel încât să nu iasă la suprafață.
Femeile, pe de altă parte, au benzi verticale de țesut conjunctiv care sunt mai susceptibile de a permite celulelor adipoase să iasă spre suprafața pielii.
Vârsta
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai puțin elastică și benzile de țesut conjunctiv slăbesc în mod natural.
Hormonii
Hormonii – în special estrogenul – par să joace un rol în formarea celulelor adipoase și a celulitei.
Acesta poate fi un alt motiv pentru care femeile au mai multă celulită decât bărbații. De asemenea, poate ajuta la explicarea motivului pentru care celulita pare să înceapă după pubertate și uneori se agravează în timpul sarcinii.
Genetica
Genele pot dicta distribuția celulelor adipoase, elasticitatea pielii și alți factori care influențează celulita.
Dieta
Potrivit cercetărilor, o dietă bogată în grăsimi, bogată în sare și bogată în conservanți poate provoca tulburări metabolice care pot accelera celulita.
Modul de viață
Anumiți factori ai stilului de viață, cum ar fi faptul că nu faci suficient sport sau bei prea mult alcool, pot afecta circulația, inflamația și modul în care celulele adipoase sunt formate și distribuite pe tot corpul.
Celulita: masajele salvatoare
Deși nu există un remediu miraculos pentru celulită, există modalități de a ajuta la reducerea acesteia.
În primul rând, o greutate corporală optimă poate face ca gropițele de pe pielea ta să fie mai puțin evidente. Un regim regulat de exerciții fizice poate îmbunătăți aspectul celulitei.
Cu toate acestea, exercițiile fizice au și ele limita lor. Un alt mod excelent de a combate celulita și de a viza zonele cu probleme este masajul.
Acestea funcționează prin ruperea depozitelor de grăsime prin ciupirea și strângerea alternativă a acestora, rostogolirea grăsimii din țesuturile conjunctive.
La rândul său, acest lucru reduce suprafața umflată a pielii și face ca totul să pară mai fin.
Indiferent de tehnica de masaj aplicată, principalul accent al masajului anticelulitic este răspândirea acestor depozite de grăsime.
Dar ajută și prin stimularea țesuturilor din jurul formațiunilor de celulită, sporind circulația sângelui și funcțiile limfatice.
În mod normal, un masaj va începe de la picioare și va urca pe corp pentru a crește fluxul de sânge prin venele periferice și capilarele sistemului circulator.
Iată cinci tehnici de masaj care pot îmbunătăți aspectul celulitei:
Masajul de „frămâtare”
Aceasta implică o combinație de stoarcere și ridicare alternativă – la fel ca aluatul de frământat.
Pentru zonele delicate, cum ar fi brațele superioare, genunchii interiori și gambele, sunt folosite degetele. În timp ce coapsele, stomacul, șoldurile și fesele se masează folosind mai multă presiune exercitată cu întreaga mână.
Masajul de „stoarcere”
Aceasta folosește o mișcare de stoarcere – aceeași pe care o folosim atunci când stoarcem un prosop umed – dar în loc de prosop, aici vorbim de porțiuni de piele.
Aceasta este o metodă strălucitoare pentru zonele mai moi, cum ar fi fesele, șoldurile și coapsele.
Masajul cu încheitura mâinii
Pumnii pot fi instrumente excelente pentru zdrobirea bulgărilor și a umflăturilor provocate de celulită.
Depunerile de grăsime încăpățânate care stau sub piele sunt descompuse cu ajutorul încheieturilor mâinilor, ceea ce produce un efect de dizolvare a grăsimii, care va fi mai apoi eliminată mult mai rapid de organism.
Peria pentru celulită
Pentru acest masaj se folosește o perie specială care stimulează circulația sângelui în zonele în care apare celulita. Periile folosite pentru acest tip de masaj au peri fermi care stimulează fluxul sanguin și eliberează vasele blocate.
Masajul ‘S’
Plasând degetele mari în unghi drept pentru a acoperi cât mai mult din zona afectată de celulită, această tehnică folosește apoi o mișcare de răsucire în direcții opuse pentru a aplica presiune asupra depunerilor de grăsime.
Această răsucire în direcții opuse formează un „S”, de unde și numele.
Celulita – concluzii și sfaturi
Celulita este complet normală. Pentru majoritatea oamenilor, nu este o preocupare medicală, dar poate fi îngrijorătoare în aparență.
Dacă vrei să încerci masajul pentru a trata celulita, trebuie să-i înțelegi limitele. Același lucru poate fi spus și în cazul altor tehnici de tratament al celulitei.
Masajul nu este un remediu total pentru celulită, dar poate îmbunătăți temporar aspectul pielii și poate face celulita mai puțin vizibilă.
Masajul are multe beneficii pentru sănătate, deci este cu siguranță util să-l adaugi printre obiceiurile tale de îngrijire.