Alimente pentru o piele sănătoasă: curcubeu de fructe și legume
Dacă vrei o piele strălucitoare, vechea zicală „ești ceea ce mănânci” îți va fi cea mai bună prietenă. Ca să venim în ajutor, am adunat sfaturi de la nutriționiști, care te vor ajuta să-ți hrănești pielea din interior spre exterior. În articolul de mai jos îți prezentăm o listă cu alimente pentru o piele sănătoasă, un curcubeu de legume și fructe.
Toată lumea are o cremă de față sau un tratament preferat, dar pielea frumoasă începe mai întâi cu nutrienții pe care i-i oferi din interior.
Celulele pielii sunt regenerate în mod constant, iar un aport constant de substanțe nutritive cheie este esențial pentru a sprijini această creștere rapidă.
Mănâncă astfel încât echilibrul corect al alimentelor să fie atins. Îți vei hrăni pielea cu substanțele nutritive vitale de care are nevoie pentru a o menține moale, suplă și fără cusur.
Acestea fiind spuse, oricât am încerca să rezistăm procesului de îmbătrânire, pielea noastră îmbătrânește în mod natural.
Ridurile și petele cauzate de înaintarea în vârstă sunt rezultatul inevitabil al timpului. Îmbătrânirea pielii poate fi accelerată prin supraexpunerea la soare și paturile de bronzare, prin folosirea unor săpunuri prea agresive și prin nutriție deficitară.
Având în vedere acest lucru, o abordare holistică este cea mai potrivită alegere. Tratează-ți pielea cu amabilitate și îmbunătățește-ți nutriția consumând fructe și legume bogate în antioxidanți.
Acest lucru ar trebui să ofere niveluri optime de substanțe nutritive care sunt cruciale pentru pielea radiantă, inclusiv beta caroten, vitaminele C și E, zinc și seleniu.
Iată 11 sfaturi de top despre ce și de ce să mănânci, astfel încât să ai o piele sănătoasă.
1. Mănâncă minimum cinci porții de fructe și legume în fiecare zi
Fructele și legumele conțin antioxidanți puternici care ajută la protejarea pielii de daunele celulare cauzate de radicalii liberi.
Radicalii liberi, fumatul, poluarea și lumina soarelui pot provoca riduri și pete de vârstă.
Mănâncă un curcubeu de fructe și legume colorate și țintește către cel puțin cinci porții pe zi.
Betacarotenul se găsește în morcovi, cartofi dulci și dovleac, și luteina se găsește în kale, papaya și spanac. Sunt antioxidanți puternici, importanți pentru dezvoltarea normală a celulelor pielii și tonusul sănătos al pielii.
2. Asigură-te că mănânci suficientă vitamina C
Vitamina C este, de asemenea, un super antioxidant. Vitamina C este necesară pentru a susține sistemul imunitar, pentru a promova pielea radiantă și pentru a ajuta la vindecarea corectă a petelor.
Cele mai bune surse de vitamina C sunt coacăze negre, afine, broccoli, guava, kiwi, portocale, papaya, căpșuni și cartofi dulci.
Vitamina C este necesară și pentru a produce colagen care întărește capilarele și oferă suplețe pielii.
3. Păstrează echilibrul cu alimente pentru o piele sănătoasă
Pierderea și creșterea în greutate în mod repetat pot avea un efect negativ asupra pielii, provocând slăbirea pielii, riduri și vergeturi.
Dietele accidentale nu oferă, de cele mai multe ori, cantitatea de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea ta și a pielii.
După perioade lungi de timp, acest tip de dietă își va arăta efectele și asupra pielii tale. Este întotdeauna cel mai bine să păstrezi o dietă sănătoasă și echilibrată.
Dacă îți propui să încerci un plan de slăbire, asigură-te că ai toate informațiile nutritive și că înțelegi efectele pe termen lung ale dietei pe care plănuiești să o pui în practică.
4. Alimente pentru o piele sănătoasă: nu te zgârci cu aportul de seleniu
Seleniul este un puternic antioxidant. Funcționează alături de alți antioxidanți precum vitaminele E și C și este esențial pentru susținerea sistemului imunitar.
Studiile sugerează că o dietă bogată în seleniu poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de piele, a deteriorării solare și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.
O modalitate de a crește aportul de seleniu este să mănânci nuci de Brazilia: 4 nuci sunt suficiente pentru un aport zilnic recomandat.
Alte alimente bogate în seleniu sunt peștele, crustaceele, ouăle, semințele de grâu, roșiile și broccoli.
5. Asigură-te că mănânci suficientă vitamina E
Vitamina E protejează pielea de daunele oxidative (celulare) și susține o creștere sănătoasă a pielii.
Alimentele bogate în vitamina E includ migdalele, avocado, alunele, mugurii de pin și uleiurile de floarea-soarelui și de porumb.
6. Bea suficientă apă
Pielea are nevoie de umiditate pentru a rămâne flexibilă. Chiar și o deshidratare ușoară va face pielea să pară uscată, obosită și ușor cenușie.
Încearcă să bei suficientă apă în fiecare zi. Ceaiurile din plante, fără cofeină, sunt bune și ele.
Nu uita că unele fructe și legume, cum ar fi pepenele verde, dovleceii și castraveții, contribuie, de asemenea, la hidratare. Beneficiul suplimentar este că mineralele pe care le conțin vor crește rata de hidratare a corpului și a pielii.
Încearcă să eviți fumatul și consumul excesiv de alcool, deoarece ambele pot îmbătrâni pielea.
7. Alimente pentru o piele sănătoasă: avocado, pește gras, nuci, semințe
Grăsimile mononesaturate și polinesaturate – tipurile de grăsimi găsite în avocado, pește gras, nuci și semințe. Oferă acizi grași esențiali care acționează ca un hidratant natural pentru pielea ta, menținându-i suplețea și îmbunătățind elasticitatea.
Aceste grăsimi vin, de asemenea, ambalate cu o doză sănătoasă de vitamina E (o vitamină care ne lipsește multora dintre noi). Aceasta va ajuta la protejarea împotriva deteriorării radicalilor liberi.
8. Optează pentru Omega-3
Asigură-te că obții suficiente grăsimi Omega-3 și Omega-6 din alimentația zilnică.
Acestea sunt acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că nu pot fi produși în organism și trebuie obținuți prin dietă.
Vei găsi Omega-3 în pești uleioși și în surse vegetale, cum ar fi semințele de in și uleiul lor, semințele de chia, nucile și uleiul de rapiță.
Grăsimile Omega-3 încurajează organismul să producă compuși antiinflamatori, care pot ajuta la afecțiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczeme și psoriazis.
9. Mănâncă mai mulți fitoestrogeni
Fitoestrogenii sunt substanțe chimice naturale găsite în alimentele vegetale („fito” înseamnă „plantă” în limba greacă).
Fitoestrogenii au o structură similară hormonului sexual feminin estrogen și s-a constatat că ajută la menținerea în echilibru a hormonilor noștri naturali.
Există diferite tipuri de fitoestrogeni, pe care îi poți găsi în produsele din soia (izoflavone) sau tofu, fructe, legume și semințe de in (lignani).
Include soia bogată în fitoestrogeni, cerealele integrale, fructele și legumele ca parte a unei diete echilibrate.
10. Alege carbohidrați cu indice glicemic scăzut
Indicele glicemic (IG) este un sistem care clasifică alimentele pe bază de carbohidrați în funcție de cât de încet sau rapid sunt descompuse în organism în glucoză.
Încearcă să introduci în alimentația ta mai multe fasole, leguminoase, terci și alți carbohidrați cu conținut scăzut de IG, cu eliberare lentă.
Acestea eliberează treptat zahărul în fluxul sanguin, oferindu-ți o sursă constantă de energie și oferind senzația de saturație care durează pentru mai mult timp. Prin urmare este mai puțin probabil să te îndrepți către raftul cu gustări.
Evită carbohidrații cu conținut ridicat de GI, cum ar fi biscuiții și băuturile cu zahăr. Acestea conduc la producerea de insulină, care poate deteriora colagenul și accelera ridurile.
11. Alimente pentru o piele sănătoasă: produse care conțin zinc
Zincul este implicat în funcționarea normală a glandelor sebacee din piele (care produc ulei) și ajută la repararea leziunilor pielii și la menținerea pielii moi și suplă.
Alimentele bogate în zinc includ peștele, carnea roșie slabă, cerealele integrale, carnea de pasăre, nucile, semințele și crustaceele.
Mănâncă pentru a combate problemele comune ale pielii
Odată ce ai modificat dieta, nu te aștepta la un miracol peste noapte. Durează până la șase săptămâni pentru ca pielea să se regenereze. Beneficiile vizibile ale modificărilor alimentare vor dura la fel de mult.
Pentru afecțiuni persistente ale pielii, nu ezita să dicuți cu medicul de familie sau ia în considerare consultarea unui dermatolog.