Cum scapi de acnee: tratamentul este o dietă bogată în vitamine
Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează aproape 10% din populația lumii. Mulți factori contribuie la dezvoltarea acneei, inclusiv producția de sebum și keratină, bacterii care provoacă acnee, hormoni, inflamații sau pori blocați. Legătura dintre dietă și acnee a fost pentru mult timp un subiect controversat, dar cercetările recente arată că dieta poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea – și, deci, tratarea – acneei. Din acest articol vei afla cum scapi de acnee având ca aliat alimentația, un adevărat tratament pentru o piele sănătoasă.
Ce este acneea?
Acneea este o problemă a pielii care poate provoca formarea mai multor tipuri de umflături pe suprafața pielii. Aceste umflături se pot forma oriunde pe corp, dar sunt cele mai frecvente pe:
- față
- gât
- spate
- umeri
Acneea este adesea declanșată de modificările hormonale ale corpului, deci este mai frecventă la copiii mai mari și adolescenții care trec prin pubertate.
În cazul acestora, acneea va dispărea încet fără tratament, dar uneori, când unele coșuri încep să dispară, apar mai multe.
De asemenea, acneea la adulți nu este deloc o problemă rară, iar cazurile mai grave de acnee apar de obicei în cazul adulților.
Deși acneea este rareori dăunătoare pentru sănătatea de ansamblu a corpului, aceasta poate provoca suferință emoțională, așa că un tratament este necesar.
În funcție de severitatea acneei, este posibil să alegi între varianta fără tratament – dacă ești curajos și te simți bine în pielea ta –, un tratament fără prescripție medicală sau medicamente pentru acnee pe bază de prescripție medicală pentru a face față acestei probleme.
Ce cauzează acneea?
Pentru a înțelege cum se dezvoltă acneea, te-ar putea ajuta să înțelegi mai multe despre piele: suprafața pielii este acoperită de mici găuri care se conectează la glande uleioase sau glande sebacee, sub piele.
Aceste găuri sunt numite pori. Glandele uleioase produc un lichid uleios numit sebum. Glandele uleioase trimit sebum până la suprafața pielii printr-un canal subțire numit folicul.
Uleiul te scapă de celulele moarte ale pielii transportându-le prin folicul până la suprafața pielii. Un fir subțire de păr crește, de asemenea, prin folicul.
Acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu celule moarte ale pielii, exces de ulei și, uneori, bacterii. În timpul pubertății, hormonii determină glandele uleioase să producă exces de ulei, ceea ce crește riscurile de acnee.
Ce tipuri de acnee există?
Există mai multe tipuri de acnee. Printre cele mai frecvent întâlnite sunt coșurile, punctele albe și punctele negre.
Un punct alb este un por care se înfundă și se închide, dar iese din piele. Acestea apar ca niște umflături dure, albicioase.
Un punct negru este un por care se înfundă, dar rămâne deschis. Acestea apar ca niște mici pete întunecate pe suprafața pielii.
Un coș este un por ai cărui pereți se deschid, permițând uleiului, bacteriilor și celulelor moarte ale pielii să pătrundă sub piele. Acestea apar ca niște umflături roșii care au uneori un vârf alb umplut cu puroi (reacția corpului la bacterii).
Ce mănânci îți afectează pielea și poate cauza acnee
Un lucru care îți poate afecta pielea este dieta.
Anumite alimente cresc glicemia mai repede decât altele.
Atunci când zahărul din sânge crește rapid, organismul eliberează un hormon numit insulină.
Dacă ai exces de insulină în sânge, acest lucru poate determina glandele uleioase să producă mai mult ulei, crescând riscul apariției acneei.
Unele alimente care declanșează creșteri ale nivelului de insulină includ:
- Pastele
- Orezul alb
- Pâinea albă
- Zahărul
Din cauza efectelor lor producătoare de insulină, aceste alimente sunt considerate carbohidrați cu conținut glicemic ridicat. Asta înseamnă că sunt făcute din zaharuri simple.
De asemenea, se crede că ciocolata agravează acneea, dar nu pare să afecteze toate persoanele, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
Alți cercetători au studiat legăturile dintre așa-numita „dietă occidentală” sau „dietă americană standard” și acnee. Acest tip de dietă se bazează în mare măsură pe:
- carbohidrați cu conținut glicemic ridicat
- lactate
- grăsimi saturate
- grăsimi trans
Potrivit cercetărilor raportate în Journal of Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, aceste tipuri de alimente stimulează producția de hormoni care pot determina crearea și secretarea excesului de ulei de către glandele oleaginoase.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că o dietă occidentală este asociată cu o inflamație mai mare, care poate contribui și la probleme de acnee.
Cum scapi de acnee: alimente care conțin vitaminele A, E și Zinc
Consumul de alimente cu conținut glicemic scăzut din carbohidrați complecși poate reduce riscul de a dezvolta acnee. Glucidele complexe se găsesc în următoarele alimente:
- cerealele integrale
- leguminoasele
- fructele și legumele neprelucrate
Alimentele care conțin următoarele ingrediente sunt, de asemenea, considerate benefice pentru piele, deoarece reduc inflamația:
- zincul
- vitaminele A și E
- substanțele chimice numite antioxidanți
Unele alegeri alimentare favorabile pielii includ:
- fructe și legume galbene și portocalii precum morcovii, caisele și cartofii dulci
- spanac și alte legume de culoare verde închis și cu frunze
- roșii
- afine
- pâine integrală de grâu
- orez brun
- Quinoa
- curcan
- semințe de dovleac
- fasole, mazăre și linte
- somon, macrou și alte tipuri de pește gras
- nuci
Cum scapi de acnee: mare atenție la dietă
Corpul fiecăruia este diferit și unii oameni observă că acneea lor se înrăutățește atunci când mănâncă anumite alimente.
Sub supravegherea medicului, poate fi util să experimentezi cu dieta ta pentru a vedea ce funcționează cel mai bine pentru tine.
Ia întotdeauna în considerare orice alergie sau sensibilitate alimentară pe care o poți avea atunci când îți planifici dieta.
Unele studii sugerează că anumite alimente pot ajuta la scăderea acneei și la îmbunătățirea sănătății pielii. Cu toate acestea, nu există un tratament definitiv al acneei care să provină din modificarea dietei.
Înainte de a-ți modifica dieta, este important să discuți cu medicul tău pentru a te asigura că orice modificare pe care o faci nu îți va afecta sănătatea.
Cel mai ușor de reținut sfat în tratarea acneei pe bază de alimentație este să menții o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, surse de proteine sănătoase și cereale integrale.