Factor de protecție solară: ce este SPF și cum ne protejează pielea?

ce este spf

Deși ne plac razele soarelui și bronzul pe piele, știm destul de bine că prea mult soare poate duce la probleme dificile ale pielii, începând cu simplele arsuri sau deshidratarea pielii, îmbătrânirea prematură a celulelor și până la dezvoltarea cancerului de piele. Tocmai de aceea, trebuie să folosim creme cu factor de protecție solară sau SPF. Învățăm regula asta de mici, când ne dau părinții cu cremă din cap până în picioare la mare, pentru că „așa e bine”. Dar nu învățăm și ce este SPF-ul și cum ne ajută el să evităm arsurile sau alte probleme mai grave pe care le poate avea pielea după un contact prelungit cu razele soarelui.

Însă nu e niciodată prea târziu să învățăm. Așa că am adunat noi câteva informații ca să afli și tu ce este SPF-ul, cum funcționează, ce tipuri de SPF există, cine trebuie să folosească SPF și care sunt beneficiile și potențialele riscuri ale utilizării unor creme cu protecție solară.

Factor de protecție solară – Ce este SPF?

 

ce este spf

SPF sau factorul de protecție solară este o modalitate de a extinde timpul necesar razelor UV de a pătrunde în piele și a arde celulele cutanate. De exemplu, dacă aplici SPF 30, acesta îți va proteja pielea până când este expus la radiații UVB de 30 de ori mai mari decât ar fi fost necesar pentru a arde pielea neprotejată.

Asta înseamnă că dacă celulele pielii tale încep să se degradeze după 10 minute în condiții normale, fără protecție solară, atunci o cremă cu SPF30 te va proteja timp de 5 ore (10×30= 300 minute) de razele soarelui. Cu toate acestea, dermatologii recomandă reaplicarea protecției solare la fiecare două ore.

Numărul SPF ne spune, de asemenea, cât procent din razele UVB va absorbi produsul aplicat. O protecție solară cu SPF15 va absorbi aproximativ 93% din razele UVB ale soarelui. O protecție solară cu SPF30 va absorbi aproximativ 97%. Cea mai mare cantitate de protecție solară cu raze UVB poate absorbi este de 98%. Acestea conțin de obicei SPF50. Nicio protecție solară nu poate absorbi 100% din razele UVB ale soarelui.

Factor de protecție solară – Cum funcționează SPF?

În primul rând, trebuie să știi că există două tipuri de raze care îți pot afecta pielea: razele UVB, care tind să afecteze epiderma (straturile exterioare ale pielii) și razele UVA, care se infiltrează în piele și ajung la straturile sale dermice (adică starturile de adâncime ale pielii).

SPF-ul absoarbe sau reflectă aceste raze pentru a proteja pielea.

Ce tipuri de SPF există?

Așa cum există mai multe tipuri de pericole pentru piele, la fel există și mai multe tipuri de SPF, care acționează diferit și protejează diferit.

SPF fizic sau mineral

SPF-ul fizic sau mineral formează un strat pe piele atunci când este aplicat. Acest tip de SPF este numit și „sunblock” datorită capacității acestuia de a bloca pătrunderea razelor UV în piele.

Protecțiile solare fizice sunt recomandate persoanelor cu piele predispusă la acnee, întrucât acestea nu înfundă porii. Cu toate acestea, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune atunci când porți machiaj. Sunt de o densitate destul de mare și par grase pe piele.

SPF chimic

SPF-ul chimic pătrunde în piele și absoarbe razele UV. Acest tip de SPF este mai puțin dens și arată mai puțin gras pe piele. De aceea, sunt folosite în general atunci când vrei să porți machiaj sau dacă ai tenul uscat.

SPF cu spectru larg

Cremele cu SPF cu spectru larg implică o protecție solară care te protejează atât de razele UVA, cât și de razele UVB ale soarelui. O protecție solară obișnuită îți protejează pielea numai de razele UVB.

Razele UVA pătrund adânc în piele și pot prezenta riscul de a provoca cancer de piele, bronzare și îmbătrânire prematură. Astfel, protecțiile solare etichetate cu „spectru larg” sunt opțiuni ideale pentru utilizarea zilnică.

Cum se aplică SPF-ul?

Cremele de protecție solară vin sub formă de geluri, creme și loțiuni. Indiferent ce alegi, încearcă să aplici un strat gros pe piele. Acoperă toate zonele care crezi că vor fi expuse direct la soare.

Potrivit dermatologilor, ar trebui să aplici protecție solară cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Aplică din nou protecție solară la fiecare două ore.

Protecțiile solare rezistente la apă durează până la 40 de minute. Dacă îți place să înoți, aplică protecție solară cu 30 de minute înainte de a intra în apă. Reaplică imediat după terminarea activității.

Dacă te afli în aer liber zilnic, este recomandat să aplici protecție solară în fiecare zi cu 15-30 de minute înainte de a părăsi locuința. Aplică din nou o dată la o oră atunci când ești expus constant la soare.

ce este spf - melanina

Care este cel mai bun moment pentru a aplica un factor de protecție solară?

În mod ideal, ar trebui să aplici protecție solară de fiecare dată când îți expui pielea la soare. Cu toate acestea, dacă nu te simți confortabil să folosești creme, asigură-te că o aplici măcar la orele de vârf atunci când ești în contact direct cu razele soarelui, pentru a evita probleme cutanate.

Unde ar trebui să aplici SPF?

Aplică creme cu SPF pe toate părțile corpului care sunt direct expuse la soare. Asta include de obicei fața, gâtul, spatele, brațele și picioarele. Dacă ai chef de mers la plajă sau la înot, aplică SPF, de preferință, pe toate părțile corpului.

Cine are nevoie de SPF?

O concepție greșită și des întâlnită este că persoanele cu pielea închisă la culoare nu necesită protecție solară. Persoanele cu pielea închisă la culoare au mai multă melanină. Melanina protejează pielea de o anumită cantitate de radiații UV. Cu toate acestea, melanina nu este eficientă în protejarea pielii de razele UVA.

Astfel, cremele cu SPF sunt vitale pentru orice tip de piele.

ce este spf - spf pentru copii

Cu toate acestea, bebelușii cu vârsta sub șase luni nu trebuie să poarte protecție solară. Pielea lor sensibilă poate reacționa la substanțele chimice dure ale produsului. Cu toate acestea, razele soarelui pot afecta și pielea unui copil, așa că este recomandat să eviți expunerea bebelușului tău la soare înainte de 6 luni.

SPF mai ridicat înseamnă protecție mai mare?

 

Numerele mai mari sună întotdeauna mai bine. Dar când vine vorba de protecție solară, numerele SPF mari nu indică o dublă protecție. De exemplu, o protecție solară cu SPF15 te protejează de 93% din razele UV ale soarelui, în timp ce SPF30 te protejează de 97% dintre acestea.

Experții își fac griji că oamenii pot fi înșelați să creadă că SPF-ul ridicat oferă o protecție extrem de ridicată. Acest lucru poate încuraja oamenii să rămână mai mult timp la soare, fără a reînnoi stratul de cremă cu SPF.

ce este spf

Cu toate acestea, unele studii sugerează că o protecție solară peste SPF70 poate oferi beneficii clinice suplimentare. Cercetările spun, de asemenea, că acestea sunt mai eficiente decât protecțiile solare SPF30 sau SPF50.

Beneficii și riscuri ale cremelor cu factor de protecție solară

La fel ca oricare alt produs pe care îl adaugi în mod artificial țesutului cutanat, SPF-ul poate presupune riscuri de utilizare, însă aduce și beneficii:

  • SPF-ul protejează de razele solare UVA și UVB
  • Permite absorbția razelor de soare fără a ne afecta sănătatea și aspectul pielii
  • Previne îmbătrânirea prematură, arderea și bronzarea
  • Previne deshidratarea pielii

Riscuri potențiale

Aspectul gras

Cea mai enervantă parte a faptului că trebuie să porți creme cu SPF este aspectul imediat pe care acestea îl conferă pielii. Dacă vrei să eviți totuși îngrășarea pielii, protecția solară sub formă de spray este o opțiune bună, mai ales dacă vrei să folosești și machiaj.

Porii înfundați

Protecțiile solare pot contribui la erupțiile acneice prin înfundarea porilor. Dacă știi că pielea ta este predispusă la acnee, alege o protecție solară fizică sau minerală, care nu pătrunde adânc în piele și astfel nu înfundă porii.

Timpul de așteptare

Pentru a avea efectul dorit, cremele cu SPF trebuie să fie aplicate cu 30 de minute înainte de a ieși și de a te expune razelor soarelui, iar asta poate fi ușor dezavantajos în cazul în care te grăbești, dar vrei să ai și grijă de pielea ta.

Cu toate că SPF-ul poate să fie dificil de aplicat, iar pentru unii oameni, chiar și de suportat, este un produs esențial pentru menținerea sănătății pielii.

Așa că ia-ți timp atunci când îți faci bagajul pentru mare și-ți cumperi produsele cosmetice și de îngrijire a pielii. Încearcă mai multe produse de protecție solară pentru a observa cum reacționează pielea ta și pentru a determina senzația și aspectul pe care acestea le conferă. Alege o cremă SPF care se potrivește preferințelor și tipului tău de piele!