Părul uscat: 9 greșeli pe care le faci

par uscat

Ți-ai spălat părul toată viața, așa că, desigur, știi ce faci! Folosești un șampon, masezi și clătești; apoi adaugi ceva balsam și clătești din nou. Totul se termină cu un prosop ferm uscat și gata. Experții sunt conștienți de rutina tipică de spălare a părului și asta nu îi prea bucură. Ce vor ei să știi este că, deși spălarea părului nu este complicată, există o metodă corectă de curățare a părului, care te va ajuta să eviți iritarea scalpului și părul uscat și tern. Și chiar te poate ajuta și la creșterea mai rapidă și mai sănătoasă a părului.

Încă crezi că problemele tale cu părul nu au nimic de-a face cu ritualul tău de spălare? Citește mai departe pentru a afla despre greșelile de spălare pe care majoritatea dintre noi nu sțim că le facem.

1. Îți speli părul zilnic

Când îți speli prea des părul, ceea ce faci este să-i îndepărtezi uleiurile naturale de protecție. Când faci acest lucru, scalpul primește semnale că ar trebui să înceapă să producă mai mult ulei. Ceea ce va face ca părul tău să devină mult mai gras mult mai repede.

Regula de bază este simplă: spală-ți părul atunci când ai nevoie. Nu-l spăla doar pentru că a trecut o zi de la ultima ta întâlnire cu șamponul.

Reține și că vremea poate face o diferență în ceea ce înseamnă un ciclu regulat de spălare. Aerul rece și uscat de iarnă îți poate oferi câteva zile suplimentare în care scalpul tău se poate menține curat, în timp ce zilele fierbinți și umede pot necesita o frecvență mai mare între spălări.

2. Îți masezi scalpul

par uscat - sampon

Masajele scalpului sunt excelente pentru stimularea circulației, întărirea părului și relaxarea scalpului. Dar dacă este realizat într-un mod necorespunzător, părul tău poate ajunge să fie deteriorat sau rupt, iar scalpul tău poate deveni gras.

Deoarece părul umed tinde să fie mai slab, este important să fii blând sub duș și imediat după spălare.

Profesioniștii noștri recomandă să mângâi pielea capului de la frunte până la ceafă, pe lateral și de-a lungul liniei părului, în locul unui masaj mai agresiv.

3. Multe tipuri de șampon și părul uscat

Observi că părul tău se schimbă? Crezi că poate părul tău s-a „obișnuit” cu șamponul și balsamul tău actual? Părul nu se acomodează cu formulele din aceste produse. De fapt, este mai ușor și mai benefic pentru părul tău, dacă te ții de unul singur.

Textura părului se schimbă în funcție de vreme, iar părul tău se poate schimba ușor ca răspuns la efectele acesteia. Așa că în loc să schimbi produsul în mod întâmplător, încearcă să-l cauți pe cel care este cel mai potrivit tipului de păr și sezonului curent.

4. Eviți balsamul

par uscat - balsam

Balsamul poate avea o reputație proastă, întrucât  mulți oameni cred că acesta îngreunează părul și-l face să pară lipsit de viață. Acest lucru se întâmplă numai dacă utilizezi produsul în mod greșit.

Majoritatea oamenilor folosesc balsamul începând de la rădăcini și apoi îl împrăștie pe restul părului. Cu toate acestea, balsamul aparține oriunde pe părul tău, cu excepția rădăcinilor.

Asta pentru că, după șamponare, scalpul tău își reface stocul de uleiuri naturale, deci nu mai are nevoie de ajutorul balsmului. Însă vârfurile părului nu produc ulei, așa că e important să le ajuți să rămână hidratate și fortifiate.

Profesioniștii noștri recomandă să aplici mai întâi balsam pe capetele părului (unde părul se desparte și se rupe cel mai mult). Apoi să îl întinzi până la mijlocul lungimii părului, evitând zona scalpului.

5. Părul uscat și apa prea fierbinte

Cea mai bună temperatură a apei pentru spălarea părului este călduță.

Spălarea părului cu apă fierbinte poate face ca firele să se rupă ușor și poate slăbi rădăcinile.

Apa ușor călduță ajută la deschiderea porilor părului, iar părul absoarbe mai bine uleiul și efectele hidratante ale balsamului.

Profesioniștii noștri recomandă să finalizezi rutina de spălare a părului clătind părul cu apă rece. Te va ajuta să închizi porii și vei împiedica părul să devină frizzy.

6. Nu îți umezești părul înainte de spălare

Părul tău are nevoie de 30 de secunde până la un minut pentru a clăti toate lucrurile acumulate pe scalp și pentru a pregăti șamponarea. De asemenea, atunci când părul tău este pe jumătate umed, șamponul nu poate spăla și curăța corect părul – ceea ce va duce în cele din urmă la acumularea bacteriilor și a ciupercilor.

În plus, trebuie să te asiguri că folosești suficientă apă și atunci când clătești șamponul și balsamul, dacă vrei să fii cu adevărat eficient, iar părul tău să se bucure de prospețime.

7. Prosopul dur și părul uscat

par uscat - prosop

Uscarea părului cu un prosop dur este dăunătoare, chiar dacă eviți uscarea printr-o sursă de căldură, cum ar fi uscătorul de păr.

Atunci când îți usuci părul cu un prosop, îndepărtezi cuticulele foliculului de păr, ceea ce produce daune și face ca părul tău să arate frizzy. În plus, părul este deja mai fragil atunci când este ud. Natura aspră a acțiunii va face pur și simplu ca părul să se rupă.

Profesioniștii noștri recomandă: dacă ai timp, lasă-ți părul să se usuce pur și simplu, cu ajutorul aerului. Alternativ, tamponează ușor prosopul pe păr, folosind mișcări blânde.

8. Îți speli părul folosind o singură șamponare

Sticlele de șampon indică „clătiți și repetați”. Deși majoritatea dintre noi ne mulțumim cu o singură clătire, există de fapt o valoare de adevăr care vine odată cu acest îndemn.

Scalpul tău acumulează uleiuri și transpirație, dar și reziduuri care apar în aer. Asta înseamnă că acumularea de reziduuri va fi destul de mare încât să necesite o spălare suplimentară pentru a te asigura că părul este complet curat.

Profesioniștii noștri recomandă să te asiguri că îți concentrezi eforturile de spumare asupra scalpului, pentru a îndepărta cât mai bine reziduurile și că folosești șamponarea dublă.

9. Îți perii părul uscat cât timp e umed

par uscat - perie

Părul nostru se încurcă după fiecare spălare a părului și dorința de a-l peria imediat după este cât se poate de reală. Dar reține că minunatele tale șuvițe sunt mult mai slabe atunci când sunt umede, făcându-le mai predispuse la rupere.

Profesioniștii noștri recomandă să-ți perii părul chiar înainte de spălare. În felul acesta, părul tău va fi neted și vei putea sări peste pieptănarea de după duș.

Atenția pe care o oferi părului tău se observă cu siguranță în modul în care arată. Uneori, pașii cei mai simpli pe care îi poți face, pot aduce rezultatele la care te aștepți. Până și cel mai uzual ritual de îngrijire a părului, așa cum este spălarea, este important, iar executarea corectă este mandatorie pentru un păr cu aspect sănătos și luminos. Părul uscat este doar o amintire.