Îngrijirea tenului gras acasă – Tips and tricks

tratament ten gras acasa

Din înțelepciunea adunată în urma anilor de experiență, echipa Cinnamon a pus la cale o mini-serie de articole în care povestim, explicăm, împărtășim experiențe, informații, trucuri și rețete pentru îngrijirea sănătății și aspectului nostru acasă. Pentru că ne place atunci când ne treceți pragul, dar știm că în cele mai multe zile, îngrijirea corpului are loc acasă. Și pentru că în articolul trecut din seria #Tips&Tricks: rețete cu scorțișoară, povesteam despre cum este mai bine să-ți îngrijești tenul acasă, astăzi vorbim despre un tip special de ten și cum să ai grijă de el în așa fel încât să fie sănătos și aspectuos – tenul gras. Îți prezentăm câteva sfaturi despre îngrijirea tenului gras acasă.

Am adunat câteva trucuri pentru menținerea aspectului sănătos al tenului gras acasă, fără a provoca acnee sau iritații. Îți explicăm cum funcționează micile noastre tehnici simple și ușor de pus în practică acasă. Tenul gras are nevoie de atenție specială, așa că în acest articol îi acordăm importanța care i se cuvine.

#Tips & tricks: rețete cu scorțisoară pentru îngrijirea tenului gras

Pielea grasă este o problemă frecventă cu simptome care includ:

  • un aspect strălucitor sau gras
  • pori foarte mari sau evidenți pe piele
  • piele care arată groasă sau aspră
  • coșuri ocazionale sau persistente
  • pori înfundați și puncte negre

Cel mai eficient remediu pentru problemele ce țin de aspectul tenului este rutina. Și în cazul tenului gras, este important să-ți construiești câteva obiceiuri sănătoase. Apoi, încearcă să le pui în practică în fiecare zi sau cât de des poți tu, pentru a îmbunătăți și menține starea de bine a tenului tău.

Am ales câteva dintre cele mai importante bune practici de îngijire pe care le poți face chiar tu, acasă, fără să fii specialist.

1. Tenul gras trebuie spălat regulat

Spălarea regulată poate reduce cantitatea de sebum pe piele. Pentru tenul gras, există câteva metode care s-au dovedit a fi mai eficiente:

  • Spală-te cu un săpun delicat – poți încerca săpunuri cu glicerină și fără parfum – și cu apă caldă.
  • Evită săpunurile cu parfumuri, cremele hidratante sau substanțe chimice dure. Acestea pot irita sau usca pielea, făcând-o să răspundă prin poducerea de sebum.
  • Evită șervețelele aspre, deoarece frecarea adăugată poate stimula pielea să producă mai mult sebum.

2. Șterge-ți fața prin tamponare

tratament ten gras acasa

După ce te speli pe față, este recomandat să-ți usuci pielea ușor, cu un prosop moale, prin apăsări scurte sau tamponare. Cu alte cuvinte, este recomandat să eviți să aplici prea multă presiune pe piele sau să o cureți prin frecare, deoarece acest lucru stimulează producția de sebum.

3.Folosește măști faciale pentru ten gras

Pentru că tenul gras are specificitatea lui, trebuie să acorzi atenție produselor cosmetice pe care le folosești. În general, măștile cele mai potrivite pentru tenul gras sunt:

  • Măștile cu argilă. Măștile care conțin minerale precum smectita sau bentonita pot reduce strălucirea excesivă a pielii și pot reduce cantitatea de sebum fără a irita pielea. Cu toate acestea, încearcă să le folosești doar ocazional, pentru a preveni uscarea pielii și aplică o cremă hidratantă delicată imediat după utilizarea măștii.
  • Măștile cu miere. Este binecunoscut că mierea naturală crudă are calități antibacteriene și antiseptice. O mască de față cu miere timp de 10 minute poate reduce acneea și tenul gras, menținând în același timp pielea moale și catifelată.
  • Măștile cu ovăz. Măștile care conțin fulgi de ovăz pot ajuta la curățarea pielii. Ovăzul conține saponine delicate, de curățare, antioxidanți și compuși antiinflamatori care au efect de calmare a pielii iritate.

Partea cea mai bună este că îți poți face chiar tu măștile pentru ten gras acasă. Însă poți opta și pentru variantele pe care le găsești în magazine.

4. Îngrijirea tenului gras: Folosește creme hidratante

Deși nu pare a fi o soluție logică, folosirea cremelor hidratante potrivite poate aduce beneficii chiar și persoanelor cu tenul gras.

Dacă alegi o cremă hidratantă fără ulei, aceasta îți va menține pielea umedă și protejată, fără a o îngrășa. Mai multe studii arată că aloe vera poate fi un bun hidratant pentru tenul gras, având și efecte antiacneice.Compușii din aloe vera produc un efect calmant în mod natural asupra pielii. În general caută creme care să conțină cel puțin 10% aloe vera, pentru a-ți hidrata eficient tenul gras.

5. Exfoliază și folosește tratamente specifice tenului gras

Deoarece excesul de sebum este direct corelat cu apariția coșurilor sau acneei, tratamentele pentru acnee și produsele exfoliante pot îmbunătăți aspectul tenului gras. În general, tratamentele pentru acnee au efect dublu și reduc porii în timp ce elimină erupțiile provocate de acnee. Retinoizii topici și acidul salicilic, în special, sunt eficienți pentru reducerea porilor mari și a excesului de sebum.

Câteva gânduri despre îngrijirea tenului gras

Multe dintre remediile tradiționale sau făcute în casă pot fi eficiente în tratamentul diverselor probleme, fie că vorbim de tenul gras sau de fratele lui geamăn, tenul uscat. De cele mai multe ori, trebuie însă să le încerci pentru a lăsa propria experiență să-ți dicteze ce e bine pentru corpul tău, ce funcționează și ce nu.

Cu toate acestea, cel mai bun mod de acțiune este să consulți un dermatolog și să-l ții aproape atunci când întâmpini probleme cu tenul sau pielea.

Fii atent și la tipurile de mâncăruri pe care obișnuiești să le mănânci. De cele mai multe ori, poți trata sau evita problemele cu pielea doar făcând anumite schimbări în alimentație. În cazul tenului gras și chiar și acneic, fructele și legumele neprocesate sunt esențiale în dieta zilnică.

Ca să-ți colorezi bucătăria și să-ți hrănești corpul în mod corespunzător pentru a evita problemele cu tenul, ai câteva opțiuni de alimente delicioase pe care să le incluzi în meniul tău:

tratament ten gras acasa - alimentatie sanatoasa

  • Fructe și legume galbene și portocalii, cum ar fi morcovi, caise și cartofi dulci
  • Spanac și alte legume verde închis și frunze
  • Roșii
  • Afine
  • Pâine integrală de grâu
  • Orez brun
  • Quinoa
  • Curcan
  • Semințe de dovleac
  • Fasole, mazăre și linte
  • Somon, macrou și alte tipuri de pește gras
  • Nuci și alune neprocesate

Sub supravegherea medicului, poate fi util să experimentezi cele mai bune opțiuni pentru o dietă care să ți se potrivească nevoilor tale și tenului tău.

Ai grijă de sănătatea și aspectul tău!

#Tips&Tricks: rețete cu scorțișoară pentru tenul tău