Tips & Tricks pentru unghii sănătoase și puternice

unghii sanatoase

Unghiile uscate și casante care se rup sau se exfoliază nu este o problemă care ține doar de estetica mâinilor tale, ci poate fi de-a dreptul dureroasă, indicând semnele unor probleme de sănătate. Dacă întâmpini des problema unghiilor uscate, să știi există câteva sfaturi care îți pot ajuta unghiile să revină la normal, făcându-le puternice și netede. Iată câteva Tips & Tricks pentru unghii sănătoase, exact așa cum îți dorești.

1. Ia suplimente de biotină

unghii sanatoase: biotina

Biotina, cunoscută și sub numele de vitamina H sau vitamina B-7, face parte din gama vitaminelor B.

Biotina poate ajuta la întărirea părului și a unghiilor și, de asemenea, ajută sistemul nervos al corpului să funcționeze corect. Poate fi găsit în alimente precum sardinele, ouăle fierte și leguminoasele.

Cu toate că există surse naturale de biotină, organismul uman poate avea carențe, fiind necesare suplimente.

Un semn că ai putea avea o lipsă de biotină în corp este tocmai starea nesănătoasă a unghiilor și a părului.

Cu toate acestea, înainte de a lua un supliment de biotină, consultă-ți medicul pentru a te asigura că totul este în regulă.

2. Minimizează expunerea la apă

unghii sanatoase: expunere apa

Prea multă expunere a unghiilor la apă poate face ca unghiile tale să devină slabe și fragile.

Încearcă să porți mănuși atunci când speli vasele și scurtează timpul în care mâinile și unghiile tale sunt expuse în apă atunci când faci baie.

Nu-ți face prea multe griji, însă. Nu va trebui să eviți în totalitate apa. Ar fi imposibil. Cu toate acestea, contactul excesiv cu apa va avea efecte nedorite asupra unghiilor tale. Totul ține de măsură și atenție.

3. Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: rămâi hidratat

unghii sanatoase: apa

Chiar dacă tocmai te-am sfătuit să eviți contactul cu apa, nu uita să te hidratezi.

Consumul de apă în cantități suficiente este esențial pentru sănătatea ta de ansamblu, iar sănătatea unghiilor nu face excepție.

Fără umiditate adecvată, unghiile pot deveni fragile și se pot rupe și exfolia ușor. Consumul de apă suficientă îți ajută unghiile să-și păstreze umiditatea și să rămână puternice.

4. Fii atent la dieta ta

Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: dieta

Asigură-te că ai o dietă sănătoasă și variată. Acordă atenție și vitaminelor și mineralelor pe care le poți pune la dispoziție organismului tău prin alimentație sau prin suplimente.

O dietă deficitară în vitamine și minerale esențiale îți poate afecta întregul corp – inclusiv unghiile.

5. Fii atent la produsele pe care le folosești

Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: oja nontoxica

Multe dintre produsele pe care le aplici pe unghiile tale, cum ar fi oja sau diverse tratamente, conțin substanțe chimice dure care pot de fapt să slăbească unghiile.

Dizolvantul pentru lacul de unghii care conține acetonă trebuie evitat în orice situație, întrucât poate deteriora unghiile. Caută neapărat specificația „fără acetonă” pe dizolvantul pentru lac de unghii. Îl găsești ușor, în orice magazin.

Iar în ceea ce privește oja și lacurile de unghii sau tratamentele pentru unghii, căută să fie cât mai puțin toxice.

Branduri precum Benecos, Zoya, Kure Bazaar și Zao sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le ai pentru lac de unghii fără ingrediente toxice precum formaldehide, toluen, camfor și parabeni.

6. Folosește gel sau unghii acrilice mai rar

În timp ce unghiile cu gel sau acrilice sunt promovate ca o alternativă ușoară pentru cei care au probleme cu creșterea unghiilor, utilizarea frecventă poate provoca decojirea unghiilor, ceea ce le slăbește.

Așa că recomandarea este să nu le porți în continuu. Este util să faci o pauză, lăsând unghiile să respire și să-și recapete puterea.

7. Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: ia o pauză de la ojă

Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: oja

În aceeași logică, deși oja arată frumos, unghiile trebuie să respire.

Utilizarea constantă a lacului, chiar și a lacului netoxic, poate slăbi unghia.

După ce ai purtat oja timp de aproximativ o săptămână, îndepărtează oja cu un dizolvant fără acetonă, apoi lasă-ți unghiile „libere” timp de o săptămână.

Acest echilibru le va păstra mult mai rezistente și mai sănătoase.

8. Păstrează-ți unghiile scurte

Unghiile lungi sunt mai susceptibile să se rupă și să fie agățate de lucruri, chiar dacă arată mai bine sau ne plac mai mult.

Păstrarea unghiilor la o lungime destul de mică, te va proteja de accidente, unghiile mai scurte fiind mai puțin susceptibile de a fi ciobite, crăpate sau despicate, contribuind la menținerea lor puternice.

9. Folosește loțiune pe unghii

După îndepărtarea lacului sau ori de câte ori crezi că nu ai mâinile suficient de hidratate, folosește o cremă de mâini, asigurându-te că îți hidratează și unghiile.

Poți face acest lucru de fiecare dată când te speli pe mâini.

Întreg procesul, repetat constant îți va întări unghiile, datorită menținerii lor hidratate.

10. Schimbă modul în care îți pilești unghiile

Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: pila

Pilirea unghiilor într-o mișcare înainte și înapoi ca un ferăstrău îți poate slăbi unghiile.

Asigură-te că folosești pila într-o singură direcție la vârful unghiilor. Apoi, treci ușor pe părțile laterale ale unghiilor, fără a aplica prea multă presiune.

În felul acesta, rezultatul va fi o unghie cu o formă perfectă, dar și sănătoasă.

11. Folosește produsele de curățare cu precauție

Când faci curățenie prin casă, amintește-ți să porți mănuși de cauciuc.

Multe produse de curățat sau șervețele de curățat conțin substanțe chimice care pot slăbi unghia și care îți pot afecta pielea.

Mănușile te ajută să eviți contactul direct cu aceste substanțe chimice.

De asemenea, acordă atenție și altor substanțe cu care intră în contact pielea mâinilor tale și unghiile. Dacă folosești dezinfectant, asigură-te că nu exagerezi, întrucât acesta îți poate usca pielea și unghiile, producând exfoliere.

12. Uită-te mai atent la șamponul tău

Deși probabil nu te-ai gândit că șamponul poate avea un rol în sănătatea unghiilor, este necesar să-i acorzi atenție specială.

Dacă folosești un șampon care usucă sau care are scopul de a dezlipi uleiurile de pe scalp (adică unul destinat părului gras), este posibil ca acesta să-ți usuce unghiile și să conducă la ruperea sau exfolierea acestora.

Încearcă să-ți schimbi șamponul timp de câteva săptămâni și vezi dacă observi vreo diferență.

13. Tips & Tricks pentru unghii sănătoase: discută cu medicul tău

Dacă ai încercat mai multe lucruri de câteva săptămâni și nu ai observat nicio modificare a unghiilor, consultă un dermatolog.

Acesta îți poate prescrie un tratament pentru unghii cu prescripție, care te poate ajuta să-ți întărești unghiile.

Ai grijă de unghiile tale

Unghiile noastre pot trimite o mulțime de mesaje altora, iar unghiile slabe sau fragile te pot face să fii mai sfios în împrejurări sociale.

Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a-ți întări unghiile și a le îmbunătăți.

Dacă ai încercat diverse remedii și nimic nu te ajută, consultă-ți medicul. S-ar putea să existe o afecțiune care să provoace unghiile subțiri sau fragile și numai tratând cauza principală, unghiile tale vor putea deveni din nou puternice.