Produsele de îngrijire a pielii: ce înseamnă și ce conțin

Cosmetics Myths

Te-ai întrebat vreodată dacă brandurile de cosmetice spun întotdeauna adevărul despre produsele lor? În rândurile de mai jos vom încerca să explicăm ce conțin și ce înseamnă produsele de îngrijire a pielii și părului. Știi că principalul scop al unui brand este să-și crească profiturile, deci orice te face să cumperi este în avantajul lor – fie că spun adevărul sau „îndulcesc” puțin situația. Unele dintre lucrurile pe care le spun par atât de logice și realiste, dar atunci când sapi mai adânc, sunt doar minciuni subtile și viclene care îndoaie și răsucesc adevărul suficient de mult pentru a-ți stârni curiozitatea și a te face să-ți iei adio de la banii tăi. Acestea sunt mai greu de observat chiar și pentru cei mai înțelepți dintre consumatori. Deci, cum te poți proteja pe tine și pe portofelul tău?

Iată câteva dintre cele mai înșelătoare afirmații de îngrijire a pielii pe care trebuie să le ai în vedere:

1. Afirmația „fără chimicale” pe produsele de îngrijire a pielii

Produsele de îngrijire: fara chimicale

Ce presupune?

În principiu, dacă auzi sau vezi asta pe un ambalaj, te gândești că este un lucru pozitiv.

Pentru că toate substanțele chimice sunt toxice și otrăvitoare și, dacă le pui pe piele, îți vor provoca afecțiuni complicate, cancer sau o altă oribilă boală mortală – nu-i așa?

Aici ar trebui să începi să ai câteva îndoieli.

Ce înseamnă de fapt?

Produsele cosmetice fără chimicale nu există.

Tot ce există este o substanță chimică sau un amestec de substanțe chimice.

Da, apa este o substanță chimică. Aloe vera este un produs chimic. Toate celelalte extracte naturale din loțiunile și cremele tale sunt toate substanțe chimice. Desigur, chiar și corpul tău este alcătuit din multe substanțe chimice diferite.

Nu contează dacă un ingredient este derivat din natură sau fabricat într-un laborator, el este un produs chimic.

Și adevărul este că nu toate substanțele chimice sunt dăunătoare pentru pielea ta sau pentru tine.

2. Produsele de îngrijire care pretind că „reduc aspectul ridurilor”

Produsele de îngrijire: riduri

Ce presupune?

Știi ridurile alea de pe față? Ei bine, brandurile îți promit că au creat produse care să te ajute să-ți faci ridurile să pară mai mici, mai subtile.

Ce înseamnă de fapt?

Există puțin adevăr în această afirmație, recunoaștem.

Majoritatea cremelor care pretind că îți vor face ridurile să dispară conțin fie siliconi pentru a umple ridurile, fie acid hialuronic, fie pigmenți care luminează pielea, reflectând mai bine lumina.

Acestea sunt toate lucrurile care vor reduce aspectul ridurilor.

Partea mai puțin adevărată este că deși te aștepți ca acele creme să-ți „vindece” aspectul îmbătrânit al pielii, nu o vor putea face.

Aspectul este cuvântul cheie aici. Aceste produse nu pot face ridurile mai mici. Le pot face doar să pară mai puțin evidente. Pentru o vreme. Odată ce efectele cremei dispar, ridurile tale vor fi acolo, la fel de adânci ca înainte.

3. Ajută la reducerea ridurilor / Creșterea părului / Creșterea producției de colagen etc.

Ce presupune?

Acest produs sau extract natural – este aproape întotdeauna un extract natural, nu-i așa? –  îți va rezolva toate problemele de piele și păr.

Ce înseamnă de fapt?

Ai observat acest cuvânt mic, „ajută”? Asta folosesc brandurile atunci când vor să te facă să crezi că un produs sau un extract face mai mult decât face de fapt.

Majoritatea cremelor hidratante nu pot reduce ridurile, de exemplu. Dar ar putea ajuta dacă ai avea un stil de viață sănătos.

Sau putem vorbi despre extractele naturale. Să spunem mărul. Este plin de antioxidanți, deci poate combate ridurile, nu?

Doar dacă pui suficient măr în cremă. Și, desigur, asta nu se întâmplă prea des.

Dar nu contează. Brandurile scapă de responsabilitate.

Și asta se întâmplă pentru că eticheta produselor lor nu face decât să spună că „ajută la” combaterea ridurilor și nu că te scapă de riduri.

Este o diferență de nuanță, dar cine are timp să citească etichetele produselor din magazine când tot ce vrei tu este să-ți recapeți aspectul sănătos și tânăr al pielii tale?

Practic, a demonstra că un produs poate ajuta la realizarea a ceva este mai ușor decât a demonstra că face de fapt acel ceva. Un brand trebuie doar să adauge cuvântul „ajută” în exemplarul său de marketing și poate, literalmente, să scape basma curată cu orice afirmație își dorește.

4. Produsele de îngrijire a pielii marketizate ca fiind „naturale”

ingrijirea pielii: produse naturale

Ce presupune?

Practic, dacă este natural, este mai sigur. Poți cumpăra produsul acesta pentru că nu este un pericol pentru tine, ca acele „chimicale” pe care le găsești în alte produse.

Ce înseamnă de fapt?

Din păcate, „natural” nu înseamnă nimic. Termenul nu este reglementat în niciun fel. De aceea, multe produse sintetice se regăsesc aproape întotdeauna sub eticheta produselor naturale. Cum ai putea să-ți dai seama? Doar nu o să citești lista interminabilă de ingrediente scrisă într-o limbă pe care nu ai mai auzit-o de la orele de chimie.

Dar hai să ne străduim să înțelegem ce ar putea însemna „natural”.

Unele ingrediente naturale trebuie să fie supuse unor procese chimice pentru a elimina alergenii sau pentru a extrage un anumit ulei sau orice altceva din aceștia.

Dacă au trecut printr-un proces chimic mai sunt naturale pentru tine?

5. Afirmația „hipoalergenic”

ingrijirea pielii: hipoalergenic

Ce presupune?

Pe scurt, asta înseamnă că aceste produse sunt mai blânde și nu vor provoca niciodată iritații nimănui. Nici măcar pentru pielea super sensibilă.

Ce înseamnă de fapt?

Din nou, „hipoalergenic” nu înseamnă nimic. Termenul nu este reglementat în niciun fel. Astfel, brandurile pot umple aceste produse cu alergeni și totuși, le pot marketiza ca fiind hipoalergenice.

6. Produse cu pH echilibrat

ingrijirea pielii: ph echilibrat

Ce presupune?

Aceste produse sunt formulate la pH-ul potrivit pentru pielea ta, astfel încât acestea funcționează mai bine, iar ingredientele active sunt mai ușor de activat.

Ce înseamnă de fapt?

Adevărul este că toate produsele de îngrijire a pielii sunt fabricate într-o gamă care este compatibilă cu pH-ul neutru al pielii.

Și de ce n-ar fi așa? Greșește pH-ul și vei provoca cuiva o iritație gravă. Sau produsul tău le va usca pielea. Nu este chiar ce ți-ai dori de la un produs, nu-i așa?

7. Produsele care pretind că îți „fac părul mai puternic”

Produsele de îngrijire a pielii

Ce presupune?

Practic, această afirmație te va face să crezi că produsul respectiv îți va face părul mai puțin predispus la rupere atunci când îl perii.

Ce înseamnă de fapt?

În mod concret, aceste produse folosesc de obicei siliconi pentru a netezi suprafața părului.

Acest lucru face ca pieptenele să alunece atât de ușor printre șuvițele tale de păr.

Și da, asta va face ca părul să se despice și să se rupă mai puțin în timpul pieptănării decât dacă ar fi să tragi și să tragi pentru a trece prin părul încurcat.

Dar dacă părul tău este deteriorat, nimic nu îl poate repara sau face mai puternic.

Ce e adevărat, până la urmă, la produsele de îngrijire a pielii ?

În cazul produselor de îngrijire a pielii și a părului, se pare că majoritatea afirmațiilor care încearcă să te convingă că produsul este potrivit pentru tine sunt de fapt false sau înșelătoare.

Și atunci ce poți să mai crezi despre produsele de îngrijire? Cum le poți alege pe cele care te pot ajuta cu adevărat?

Ei bine, varianta simplă este să consulți un dermatolog care să-ți explice ce ingrediente funcționează și cum funcționează atunci când fac contact cu pielea ta.

Dermatologul îți va spune exact și unde găsești acele ingrediente, în ce produse. Așa că problema ta e rezolvată.

Dacă vrei și varianta mai complicată, asta ar presupune să înveți.

Caută informații din surse multiple și de încredere, fă cercetări în legătură cu ce ingrediente din produsele de îngrijire a pielii sunt benefice, eficiente și potrivite pentru tipul tău de problemă.

Apoi fii atent la lista de ingrediente de fiecare dată când îți cumperi un alt produs cosmetic.

Verifică și produsele pe care le ai deja și le folosești. E posibil ca unele dintre ele să-ți provoace problema de care vrei să scapi.

În final, încearcă să nu cazi în plasa afirmațiilor dulci care te fac să crezi că există soluții minune, tratamente definitive și trucuri simple. În marea majoritate a cazurilor, e doar marketing.