Tratamente pentru unghii exfoliate pe care le poți încerca acasă

unghii exfoliate

Cu toții ne dorim ca organismul nostru să fie perfect sănătos, astfel încât corpul, pielea, părul și unghiile noastre să fie sănătoase și puternice. Cu toate acestea, diferiți factori pot face unghiile să devină fragile și texturate. Această afecțiune, cunoscută medical sub numele de onychoschizia, este clasificată prin unghii subțiri, moi sau uscate, crăpate și exfoliate, care se pot rupe ușor și au o rată lentă de creștere. Deși este un simptom obișnuit al îmbătrânirii, această afecțiune poate rezulta adesea din probleme de sănătate, cum ar fi deficiențele nutriționale. Iată câteva idei de tratamente pentru unghii exfoliate, pe care le poți încerca la domiciliu și care pot ajuta la îmbunătățirea stării unghiilor fragile:

1. Masaj cu ulei de cocos: tratamente pentru unghii exfoliate

unghii exfoliate: ulei de cocos

Uleiul de cocos conține acizi grași sănătoși care hidratează profund unghiile, întărind și hrănind unghiile slabe și fragile.

Mai mult, acest ulei poate acționa asupra patului unghiei și poate determina sau stimula creșterea unghiilor.

Masarea unghiilor cu ulei de nucă de cocos poate, de asemenea, îmbunătăți circulația sângelui și reține umezeala.

Ca alternativă pentru uleiul de cocos, dacă nu găsești prin casă sau prin magazine, poți încerca și uleiul de migdale.

Mod de utilizare:

 • Încălzește 1-2 linguri de ulei de cocos și aplică-l pe unghii.
 • Masează timp de 4-6 minute.

Este indicat ca acest proces să fie repetat de câteva ori pe parcursul zilei, însă acest lucru poate deveni un inconvenient. Cel mai important este să faci acest masaj seara, înainte de culcare, când știi sigur că nu-ți vei mai spăla mâinile.

2. Tratamente pentru unghii exfoliate: baie cu oțet de mere

unghii exfoliate: otet de mere

Oțetul de mere conține diverse substanțe nutritive, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu, care hrănesc și întăresc unghiile.

Acidul malic și acidul acetic prezent în oțetul de mere acționează ca agenți antifungici și antibacterieni care pot ajuta la prevenirea și gestionarea infecțiilor unghiei.

Ca alternativă, în cazul în care mirosul oțetului este prea înțepător pentru tine, băile cu sare de mare te ajută să-ți întărești unghiile și să-ți înmoi cuticulele.

Mod de utilizare:

 • Diluează părți egale de oțet de mere și apă.
 • Înmoaie unghiile în soluția rezultată timp de câteva minute și împinge-ți ușor cuticulele.

Este recomandat să repeți acest proces o dată pe săptămână.

3. Aplică vitamina E

unghii exfoliate: vitamina e

Vitamina E poate îmbunătăți sănătatea unghiilor. Aplicarea uleiului de vitamina E pe unghii poate întineri unghiile și poate contribui la întărirea lor.

Mod de utilizare:

 • Înțeapă o capsulă de vitamina E.
 • Aplică uleiul gros pe fiecare unghie în parte.

Dacă ai vitamina E uleioasă în recipiente de sticlă, folosește un bețișor de ureche cu câteva picături de vitamina E uleioasă pentru aplicarea pe unghie.

4. Baie pentru unghii exfoliate cu zeamă de lămâie și ulei de măsline

unghii exfoliate: ulei de masline

Uleiul de măsline și sucul de lămâie sunt agenți naturali obișnuiți folosiți pentru diferite tratamente dermatologice, inclusiv unghiile casante.

Uleiul de măsline poate pătrunde în cuticulele unghiilor, ajutându-le la întărirea și repararea acestora.

Sucul de lămâie poate ajuta la gestionarea exfolierii și a unghiilor deteriorate în timp ce îndepărtează petele și le conferă un luciu strălucitor.

Mod de utilizare:

 • Amestecă 1 lingură de suc de lămâie proaspăt cu 3 linguri de ulei de măsline.
 • Încălzește amestecul.
 • Masează amestecul pe unghii.
 • Înmoaie vârful degetelor în amestec timp de 20 de minute.

5. Folosește ulei de arbore de ceai

unghii: ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai posedă proprietăți antibiotice și antifungice care pot ajuta la îmbunătățirea stării unghiilor exfoliate și a infecțiile fungice.

Mod de utilizare:

 • Diluează câteva picături de ulei de arbore de ceai cu ½ linguriță de ulei de vitamina E.
 • Masează amestecul de ulei pe unghii.
 • Spală-ți unghiile cu apă călduță după o jumătate de oră și aplică o cremă hidratantă.

Este indicat să repeți acest remediu de două ori pe lună pentru a observa rezultate.

6. Hidratează-te cu unt de shea

unghii unt de shea

Aplicarea untului de shea te poate ajuta să-ți hrănești unghiile și să restabilești nivelul de umiditate al unghiilor, stimulând astfel repararea unghiilor exfoliate și fragile, favorizând în același timp creșterea unghiilor puternice.

Mod de utilizare:

Folosește unt de shea pentru a-ți hidrata mâinile, inclusiv unghiile, în fiecare zi.

De asemenea, poți să-ți masezi unghiile cu unt de shea pe unghii timp de aproximativ 20 de minute înainte de culcare și să lași peste noapte.

7. Tratamente pentru unghii exfoliate: baie cu suc de portocale

unghii suc de portocale

Sucul de portocale are un conținut ridicat de acid folic, ceea ce este benefic pentru sănătatea unghiilor.

Mod de utilizare:

 • Stoarce niște suc proaspăt de portocale și scufundă-ți unghiile în el timp de 10-15 minute.
 • Clătește apoi cu apă caldă.

Este indicat să repeți zilnic acest remediu timp de până la 3 săptămâni.

Măsuri de auto-îngrijire și sfaturi preventive pentru a evita unghiile fragile

Este esențial să ai o grijă corespunzătoare de unghiile tale pentru a gestiona și preveni unghiile exfoliate și fragile. Următoarele măsuri de auto-îngrijire pot fi utile:

Hidratează-ți mâinile și unghiile regulat

Aplică întotdeauna o cremă hidratantă pe mâini după ce le-ai spălat. De asemenea, poți utiliza uleiuri de unghii care conțin lanolină sau alfa hidroxi acid (AHA). Cu toate acestea, dacă unghiile tale sunt moi și nu uscate, evită utilizarea excesivă a cremelor hidratante.

Evită expunerea prelungită la apă

Activitățile care îți expun unghiile la apă, inclusiv spălarea repetată a mâinilor, sunt o cauză frecventă a unghiilor slabe și fragile. Prin urmare, încearcă să eviți activitățile care necesită să stai cu mâinile în apă prea mult timp.

Fă o baie de ceară de parafină

Înmoaie vârful degetelor într-o baie de ceară de parafină timp de 10-20 de minute și îndepărtează ceara odată uscată. Acest tratament poate hidrata și calma unghiile. Ai grijă însă la posibilele arsuri.

Păstrează-ți unghiile tăiate (și da, nu-ți roade unghiile)

Păstrează-ți unghiile tăiate la o lungime mică pentru a evita exfolierea și ruperea din cauza traumei. Evită să-ți rozi unghiile sau cuticulele, întrucât îți poți deteriora patul unghiei și cuticulele și vei preveni creșterea sănătoasă a unghiei.

Cuvânt final

Unghiile sănătoase, netede și puternice sunt adesea reprezentative pentru o sănătate bună. Unghiile exfoliate și fragile, pe de altă parte, sunt o caracteristică nedorită, care poate indica probleme de sănătate.

Câteva măsuri de auto-îngrijire, remedii casnice și modificări ale stilului de viață pot ajuta la îmbunătățirea unghiilor exfoliate și fragile. Printre acestea hidratarea, tăierea corespunzătoare, masarea unghiilor și cuticulelor sunt de nelipsit.

Dacă aceste măsuri nu reușesc să îmbunătățească starea unghiilor, consultă un medic, deoarece unghiile fragile pot fi un simptom al altor afecțiuni de bază.